ČERVENÁ RÝŽE SE SARDINKAMI
Tohle skvělé rychlé jídlo nebude asi chutnat každému – musí mít rád sardinky z konzervy. Sardinky v receptu lze nahradit např. šproty.
Originální recept KJGR:
- uvařená rýže pro 4 osoby
- 3 – 4 standardní konzervy sardinek v oleji
- 2 větší cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 konzerva rajčatového protlaku (cca 4 lžíce)
- 1 vrchovatá lžička sladké mleté papriky
- 1 lžička kmínu
- 1 bobkový list
- cca 10 zelených oliv
- kapary (2 lžíce)
- 1 -2 lžíce másla
- sůl
Postup:
Slej olej ze sardinek (jde to dobře, když konzervu napřed jen pootevřeš).
Na středním plameni rozpal v kastrolu část oleje ze sardinek – asi tak 3 lžíce. Vlož nadrobno pokrájenou cibuli, kmín a bobkový list a nech cibuli zesklovatět. Přidej nadrobno nasekaný česnek, ztlum plamen a na mírném plameni pomalu cibuli s česnekem restuj, až je cibule měkká – přibližně 10 minut (cibule by neměla zhnědnout).
Přidej mletou papriku a rajčatový protlak, zvyš plamen a 1 minutu orestuj.
Vypni plotýnku a vmíchej kapary a nakrájené olivy.
Do směsi zamíchej horkou uvařenou rýži, pokrájené sardinky, dochuť solí a zjemni podle chuti máslem.