Právě rostou – od listopadu do března můžeš tuhle výbornou jedlou houbu najít v trsech na tlejícím dřevě listnatých stromů, v parcích, lesích nebo zahradách. Sbírat tuto houbu můžeš za mírného počasí celou zimu. Použij ale jen kloboučky. Receptů na její úpravu je mnoho, my jsme tentokrát zvolili rychlou úpravu k svačině nebo večeři. Samozřejmě lze kdykoli podle sezóny použít i jiné čerstvé lesní houby.
Vymazlený recept KJGR:
- čerstvá penízovka sametonohá, kolik jí najdeš
- máslo (nejlépe přepuštěné máslo Ghí)
- vejce
- 1 větší cibule
- 1 – 2 stroužky česneku (kupuj český)
- 1 lžička mletého pepře (nepoužívej koupený, chuť a vůně čerstvě namletého je nesrovnatelná)
- 1 lžička podrceného nebo mletého kmínu
- pečivo na topinky
- sůl
- (hustá zakysaná smetana, nejlépe Crème fraîche épaisse)
Postup:
1. Houby:
Nadrobno pokrájený česnek rozetři jídelním nožem na prkénku se špetkou soli. Na másle zpěň na malé kostičky pokrájenou cibuli. Vlož očištěné a na kousky pokrájené houby, přidej drcený nebo pomletý kmín a rozetřený česnek. Promíchej a podle potřeby podlij 1-2 lžícemi vody (houby při dušení pustí vodu, kterou je zapotřebí vydusit – nepodlévej tedy příliš). Podus na mírném plameni za občasného promíchání cca 15-20 minut. Na závěr zvyš teplotu, aby se houby trochu opekly a vznikly tak jakési škvarečky. Houby nech trochu vychladnout.
- Vejce:
Na kousku másla nech za občasného promíchání ztuhnout rozkvedlaná a trochu osolená vejce. Vejce by neměla být příliš suchá, aby se spojila s podušenými houbami.
- Směs:
Do vychladlé houbové směsi přidej čerstvě pomletý pepř a připravená vejce, které předtím vidličkou co nejvíc rozmělni. Důkladně vymíchej, mělo by vzniknout něco jako pomazánka. Směs můžeš spojit i lžící či dvěma husté zakysané smetany. Ochutnej a případně dochuť solí či pepřem.
- Topinky:
Připrav si odpovídající počet topinek ze staršího chleba nebo jiného pečiva – můžeš použít rozkrojené bagetky nebo housky či rohlíky (toto pečivo nejlépe opečeš v troubě pod grilem).
- Podávání:
Na připravené topinky navrstvi houbovou směs. Dozdobit můžeš nasekanou zelenou petrželkou, pažitkou, koriandrem ….