Chonek lejkech je po našem medovník. Připravuje se kromě mnoha jiných pokrmů na Roš hašana neboli židovský Nový rok. Často se také podává na svatbách. Jen malá poznámka – některé recepty na toto sváteční jídlo přidávají ořechy. To však pro přípravu chonek lejkech na Roš hašana není správné, protože na židovský Nový rok se ořechy nejí – je zapotřebí se vystříhat hříchů. Vysvětlení je zajímavé – hebrejsky se ořech řekne „egoz,“ a toto slovo má numerickou hodnotu stejnou jako slovo „chet,“ což je v překladu „hřích.“
Tradiční recept židovské kuchyně:
- 400 g hladké mouky
- 1 lžička mletého zázvoru
- ½ lžičky mletého nového koření
- 1/2 sáčku kypřícího prášku do pečiva
- 3 vejce
- 5 lžic moučkového cukru
- 4 lžíce oleje
- 2 dcl medu
- voda
Postup:
Mouku smíchej s kořením a práškem do pečiva.
V míse utři do pěny vejce s cukrem, olejem a rozpuštěným, vychladlým medem.
Postupně vmíchej mouku s kořením a práškem do pečiva a přibližně 5 lžic vlažné vody.
Jemné, vláčné těsto vlij do pekáčku, vymazaného máslem.
Vlož do trouby, rozehřáté na 180 stupňů a peč přibližně 35 – 40 minut dozlatova.