Pesto

cropped-cropped-kachna-1.jpg

Bazalkové pesto

Pesto – skvělá záležitost, která dochutí téměř jakékoli Tvoje jídlo. Domácí těstoviny, podávané s doma připraveným pestem jako předkrm, nic dalšího nepotřebují.
Pesto nekupuj, snaž se připravit si doma vlastní. Kupované je málokdy dobré a navíc je zbytečně drahé. A co je rozhodující – Tvoje pesto bude čerstvé, chuť pesta konzervovaného se mu nemůže rovnat.
Pesto má své jméno odvozeno z italského „pestare“ – tedy „tlouci, mlátit.“ 
A tak překonej svou lenost a připrav pesto tradičním způsobem: tluč, mlať a tři suroviny  v mramorovém hmoždíři, dřevěnou paličkou – ta mu dodá zvláštní, neopakovatelnou chuť:

  • rozetři nasekaný česnek s několika zrnky mořské soli
  • přidávej po troškách omyté a osušené lístky bazalky, ke každé přidej několik zrnek soli a tři a tři
  • když máš v hmoždíři nádherný jemný bazalkový sirup, přidej piniové oříšky, roztluč, rozetři
  • nakonec přidej postupně nastrouhaný sýr, který vždy pokapej panenským olivovým olejem
  • vlož případně další ingredience podle receptu, promíchej
  • na závěr uprav hustotu pesta olivovým olejem

Pesto v uzavřené sklenici vydrží v lednici několik dní.
Pesto vmíchej až do hotových těstovin nebo podávej s jídlem zvlášť, neohřívej ani nevař – bazalka při vysokých teplotách zhořkne.

Pokud ovšem zvítězí Tvoje lenost a nechceš se hmoždit s pestem v hmoždíři, můžeš pesto připravit v mixeru.