Kachní kaldoun s játrovými knedlíčky

Jemná výborná polévka z kachních krků a drůbků. Tenhle recept jsme dovedli stálým opakováním a vylepšováním, troufáme si tvrdit, téměř k dokonalosti.

Vymazlený recept KJGR:

  • 500 g kachních krků (místo krků můžeš upotřebit i zbytky z úpravy kachny (skelet, křídla, kosti atd.)
  • 250 g kachních jater
  • 400 g kachních žaludků
  • 2 střední cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 4 střední mrkve
  • 4 střední petržele
  • ¼ středního celeru
  • 10 kuliček černého pepře, 5 kuliček nového koření, 2 menší bobkové listy
  • lžička majoránky
  • sůl
  • 3 lžíce másla
  • 3-4 vrchovaté lžíce polohrubé mouky
  • 1 vejce
  • strouhanka

Postup:
1. Vývar:

Do cca 2,5 litru studené vody vlož krky, žaludky, oloupanou a pokrájenou cibuli, 2 stroužky podrceného česneku, pokrájenou zeleninu – 2 mrkve, 2 petržele, pokrájený celer, pepř, nové koření, bobkový list a lžičku soli. Pomalu přiveď k varu a nech probublávat asi 1 hodinu. Přidej polovinu očištěných jater (tedy cca 125 g) a nech vařit na mírném plameni další hodinu. Během vaření dolévej případně vařící vodu, aby objem tekutiny byl stále přibližně 2,5 litru. Z hotového vývaru vyndej maso a zeleninu, vývar proceď jemným sítem. Zeleninu vyhoď, maso nech vychladnout.

  1. Játrové knedlíčky:

Druhou polovinu jater očisti (zbav žilek a tuku; jde to dobře seškrabáváním nožem na prkénku). Přidej 1 stroužek nasekaného a se solí rozetřeného česneku. Směs do hladka rozmixuj. Přidej vajíčko, lžičku v dlani rozetřené majoránky, promíchej. Po lžících přidávej strouhanku, rozmíchej. Po každé lžíci strouhanky chvíli počkej, než strouhanka nasaje vlhkost ze směsi – výsledná směs nesmí být moc tuhá. Procezený vývar přivedeme opět k varu a knedlíčky vaříme velmi zvolna 15 – 20 minut. U nás se knedlíčky netvoří do kulata v dlaních, zaváříme nočky lžičkou přímo do vařícího vývaru. Uvařené knedlíčky vyjmi z vývaru.

  1. Zahuštění:

V hrnci rozpal máslo, přisyp mouku a za občasného promíchání osmaž do zlatova jíšku. Po částech, za stálého promíchávání metličkou, přilej vývar a polévku provař 10 minut. Pokud se Ti vytvoří hrudky, rozmixuj polévku do hladka.

  1. Dokončení:

V troše vody nebo lépe na páře uvař zbylou zeleninu (2 mrkve a 2 petržele) na skus a pokrájej. Ober maso z krků. Obrané maso, žaludky a játra pokrájej na kousky. Zeleninu a maso vlož do polévky a dochuť solí. Játrové knedlíčky jsou 3-4 na porci. Doporučujeme je nedávat do polévky, obtížně se při podávání v polévce hledají a rozdělují. Nejlépe je uchovat knedlíčky v misce, zalité vývarem, a teplé je přidávat do polévky na talíře až před servírováním.