Lahodné krémové rizoto, připravené z dezertního vína Madeira, s pečenou dýní, parmezánem, smaženou zeleninou a černými olivami.
Originální recept KJGR:
- hotové rizoto – viz náš základní recept na italské rizoto v sekci „Rizoto;“ místo bílého vína použij dezertní víno Madeira (případně můžeš Madeiru nahradit kvalitním červeným vermutem)
- 800 g očištěné dýně
- 2 lžičky mletého koriandru
- 1 lžička chilli
- 200 g nastrouhaného parmezánu (můžeš nahradit českým sýrem Gran Moravia)
- 2 střední mrkve
- 1 střední petržel
- 1/4 středního celeru
- olivový olej (na vaření, na smažení nepoužívej panenský)
- 20-25 vypeckovaných černých oliv
- oloupaná dýňová (tykvová) semínka
- sůl
Postup:
Tentokrát použij na přípravu rizota namísto bílého vína dezertní víno Madeira. Rizoto bude mít krásnou růžovou barvu.
Očištěnou dýni pokrájej na cca 1/2 cm široké proužky. Posyp mletým koriandrem, chilli, osol špetkou soli a pokapej olivovým olejem. Promíchej, aby koření a olej rovnoměrně pokryly každý kousek. Napěchuj do pekáčku a při 180 stupních peč v troubě cca 35-40 minut.
Mrkev, petržel a celer pokrájej na nudličky a na olivovém oleji je pomalu smaž asi 10 minut.
Dýňová (tykvová) semínka nech nasucho opražit v troubě dokřupava při 150 stupních (nespal je, jsou pak hořká)
Do hotového, horkého rizota, připraveného podle našeho základního receptu, přidej nastrouhaný parmezán a zamíchej. Přidej upečenou, nožem nasekanou dýni, osmaženou zeleninu a na čtvrtky pokrájené černé olivy.
Hotové rizoto případně opatrně dosol, parmazán je slaný.
Rizoto ozdob na talíři plátky parmezánu, upraženými semínky dýně, celými černými olivami a lístky rukoly nebo jiného mladého salátu.