Vynikající lehký a rychlý salát z černé čočky Beluga.
Tahle malá drobná černá čočka se nemusí namáčet, nerozvaří se a chutná skvěle. Je také velmi prospěšná našemu zdraví – je to vláknina, obsahuje antioxidanty, má nízký glykemický index, dodá lidskému organismu železo, hořčík, vápník, selen, zinek a vitamíny skupiny B.
Před vařením jí stačí propláchnout vlažnou vodou. Neměla by se ale kombinovat s dalšími potravinami, které vyžadují delší čas na trávení – tedy masem, vejci či uzeninami. Skvěle se kombinuje se zeleninou.
Originální recept KJGR:
- 500 g černé čočky Beluga
- 1 větší cibule
- 1 větší mrkev
- 1 střední petržel
- 1/4 středního celeru
- 1 stružek česneku (kupuj český)
- 2 lžíce olivového oleje (na vaření, ne panenský)
- 2 lžíce másla
- 10 – 15 vypeckovaných zelených oliv
- šťáva z 1 citronu
- 2 lžíce olivového panenského oleje (nejlepší je řecký olej od firmy Symeon’s, k dostání v Makru v lahvi nebo i stáčený)
- sůl
- špetka čerstvě umletého pepře (nepoužívej koupený mletý, chuť a vůně pepře čerstvě namletého je nesrovnatelná)
Postup:
V neosolené vodě uvař černou čočku „na skus,“ to trvá cca 25-30 minut.
Na kostičky nakrájej cibuli, na nudličky mrkev, petržel, celer. Nadrobno nasekej stroužek česneku. Pokrájenou zeleninu pomalu smaž na olivovém oleji a másle asi 15 minut.
Do čočky vmíchej usmaženou zeleninu, na čtvrtky pokrájené olivy. Přidej šťávu z citronu a panenský olivový olej. Dochuť solí a čerstvě namletým pepřem. Na talíři či misce ozdob snítkou zelené bylinky.
Podávej vychladlé s čerstvou bagetou.